Baranyai Márta lapjai

Baranyai Márta lapjai

Oldalainkat 22 vendég böngészi
Telefonfirkák

Telefonfirkák, azaz a "tudatalatti" művei

 

A "Tudatalatti" címet kapott sorozatom ötlete úgy született, hogy rövidebb-hosszabb telefonbeszélgetéseim során gyakorta fogtam papírt és tollat. Csevegés közben sokszor észrevétlenül elindult a kezem, és csak húzta, húzta a vonalakat. Tőlem - azaz akaratomtól, tudatomtól - függetlenül, önálló életre kelve alkotott ujjaim közt a rajzeszköz, és szinte belőle kifolyva születtek meg sorra ezen munkáim. Annyira legbensőmből eredve keletkeztek, hogy gondolkodnom sem kellett rajtuk. Az évek során számtalan ilyen telefonfirka látott napvilágot, de ezek zöme az enyészeté lett. Néhány rajz azonban olyan füzet, naptároldal, vagy papírlap szélére, sarkára került, mely egyéb fontos információkat tartalmazott, így megőrizte röpke kis firkantásaimat is.

Egy nap megakadt rajtuk a tekintetem. Jobban szemügyre véve megállapítottam, hogy ezek a kis rajzok - melyeket voltaképpen a tudatalattim alkotott - nagyon kifejezőek, akár önálló művészi alkotásként is megállhatják helyüket. Ekkor határoztam el, hogy az általam kitalált parafa-olaj technikával megfestek közülük néhányat.

E festmények nem előre kigondolt, kontrollált elképzelések, szándékok alapján keletkeztek. Így azt sem tudom, miért éppen az adott formák, motívumok születtek kezem alatt. Emiatt bizonyos mértékig én magam is kívülállóként, külső szemlélőként tekintek e képeimre. Egy ideig a sorozat darabjai cím nélkül szerepeltek. Úgy éreztem, talán mindenkinek mást sugallnak ezek a formák és színek, ezért kinek-kinek saját fantáziájára, érzéseire bíztam, hogy milyen gondolatok fogalmazódnak meg benne képeim láttán. Mára azonban "önálló életre keltek" a művek. A visszajelzésekből és saját érzéseimből fakadva jöttek létre a címek, elnevezések.

Ami talán legtöbbjükre jellemző, hogy mindenképpen organikus formák, főként növényi motívumok, ornamentikák fedezhetők fel rajtuk, valamiféle maggal, életkezdeménnyel belsejükben. Így az élet keletkezése, fejlődése, a "genezis" iránti csodálat és tisztelet lehet titkos mozgatórugója alkotó értelmemnek és kezeimnek.

Több barátom, ismerősöm mondta - akik elsőként láthatták e munkáimat -, hogy tudatalattim kiegyensúlyozottabbnak, harmonikusabbnak tűnik, mint tudatos lényem. Ez elgondolkodtatott. Egyrészt rámutatott, hogy a tudatalattim előhívása és nyilvánosság elé tárása egyben saját kitárulkozásom is. Másrészt magyarázatot adott arra, hogy kidolgozásuk, megfestésük során miért éreztem valamiféle különleges nyugalmat, de egyben örömteli izgalmat is: jólesett az a felismerés, hogy e zaklatott világban zajló zaklatott életem hányattatásai sem tudtak felülkerekedni a mélyen bennem rejlő harmónia, szépség és életszereteten.

Remélem, ezt képeim nézőinek is át tudom adni munkáim által.


Ha a "Tudatalatti" című sorozatom képei és ötlete elnyerték tetszését, kérésére
az ÖN spontán született, - vagy ezután születő - tudatalatti RAJZAIT IS
KÖZÖSEN FESTMÉNNYÉ ALKOTHATJUK!

 

 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack